Παιχνίδια για κουνέλια, ξύλινα, πλαστικά, χάρτινα. Ποια τους αρέσουν!

  • Home
  • faq
  • Παιχνίδια για κουνέλια, ξύλινα, πλαστικά, χάρτινα. Ποια τους αρέσουν!
κατάλληλα παιχνίδια για κουνέλια

Τα παιχνίδια στα κουνέλια είναι πολύ σημαντικά ώστε να τα κρατάμε απασχολημένα και ευχαριστημένα στο χώρο που ζουν. Τους παρέχουν τα απαράιτητα στοιχεία για να εμπλουτίσουν την εκγεφαλική τους δραστηριότητα και κρατάνε το κουνέλι μας ενεργό και υγιές. Αυτό βέβαια δεν σημάινει πως το κουνέλι μας θα παίζει με οποιοδήποτε παιχνίδι.

Κάθε κουνέλι παίζει διαφορετικά από κάποιο άλλο κουνέλι, οπότε είναι στο χέρι μας να μάθουμε τους διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών και να βρούμε ποιο παιχνίδι ταιριάζει και αρέσει στο κουνέλι μας.

Στο τέλος του άρθρου θα δούμε τα αγαπημένα μου παιχνίδια!

Γιατί είναι σημαντικά τα παιχνίδια για τα κουνέλια;

Τα πιο σημαντικά παιχνίδια είναι αυτά που δίνουν στο κουνέλι την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα φυσικά του ένστικτα όπως το σκάψιμο, το μάσημα, το ροκάνισμα, η εξερέυνηση και η αναζήτηση τροφής. Τα παιχνίδια που συνήθως είναι δωρεάν όπως το χαρτόνι, οι κούτες, τα ξύλα και τα τεμαχισμένα χαρτιά προσφέρουν άφθονη διασκέδαση στα κουνέλια.

Όμως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το κουνέλι μας έχει μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών για να να μην βαριέται και να μένει ευτιχισμένο για μεγάλα διαστήματα. Πολλές φορές μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν παίρνουμε ένα νέο παιχνίδι και να ανακαλύπτουμε ότι δεν του αρέσει ή δεν παίζει τόσο πολύ.

Όταν παίρνουμε νέα παιχνίδια καλό είναι να κοιτάξουμε πως να δελεάσουμε το κουνέλι να χρησιμοποιήσει το νέο του παιχνίδι. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε δοκιμές και να μάθουμε από τα λάθη μας μέχρι να βρούμε ποια παιχνίδια του αρέσουν περισσότερο.

Με ποια παιχνίδια παίζουν τα κουνέλια;

Όπως είπαμε και πριν τα παιχνίδια είναι απαραίτητα για τη ζωή των κουνελιών, διεγείρουν την εγκεφαλική τους λειτουργία, βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία και διατηρούν υψηλό ενδιαφέρον για το περιβάλλον τους.

Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια;

Τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που προάγουν την υγιή άσκηση των κουνελιών, τη φυσική περιέργια τους, την καλή υγεία των δοντιών τους και όποια παιχνίδια βοηθούν στη μείωση της πλήξης και της κατάθλιψης. Τα ξύλινα παιχνίδια, τα παιχνίδια που είναι από χόρτο, χαρτόνι είναι εξαιρετικά για τα κουνέλια.

Στα κουνέλια αρέσει να μασάνε, να σκάβουν, να ροκανίζουν, να ψάχνουν τη τροφή τους. Όταν ψάχνουμε παιχνίδια για το κουνέλι μας καλό είναι οι επιλογές μας να ικανοποιούν τις παραπάνω φυσικές συμπεριφορές

Αν δεν ικανοποιήσουμε τα παρπάνω ένστικτα τότε το κουνέλι μας μπορεί να γίνει μαλθακό, να βαριέται εύκολα ή να καταφεύγει σε καταστροφικές συμπεριφορές να μασουλάει τα έπιπλα και να σκάβει το χαλί. Επιλέγοντας τα κατάλληλα παιχνίδια για το κουνέλι μας θα αποφύγουμε την καταστροφική συμεριφορά του στο σπίτι.

Τούνελ για κουνέλια

Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για τα κουνέλια;

Τα καταλληλότερα παιχνίδια για κουνέλια είναι:

  • Παιχνίδια για μάσημα και ροκάνισμα: αυτά περιλαμβάνουν παιχνίδια που μπορεί να μασάει και να ροκανίζει το κουνέλι ώστε να διατηρεί τα δόντια του περιποιημένα και σε καλή κατάσταση.
  • Παιχνίδια αναζήτησης τροφής: παιχνίδια που μπορούμε να κρύβουμε λιχουδιές και τροφές για να τις βρει το κουνέλι ώστε να εξάπτεται η φαντασία του και το ένστικτο αναζήτησης τροφής.
  • Παιχνίδια χώρου: παιχνίδια και αντικείμενα χώρου όπως τούνελ, σκάλες, πύργοι, επίπεδα για να ανεβαίνουν πάνω και να εξερευνούν το χώρο τους.
  • Παιχνίδια σκαψίματος: κουτιά, χαλάκια, χόρτα, στα οποία το κουνέλι μας μπορεί να σκάψει χωρίς να ανυσηχούμε ότι θα καταστρέψει κάτι σημαντικό για εμάς.
  • Παιχνίδια που σηκώνουν και πετάνε: παιχνίδα που τα κουνέλια μπορούν να πιάνουν με τα δόντια τους και τα πετάνε εδώ και κει, συνήθως πρόκειται για μικρά πλαστικά ή ξύλινα αντικείμενα.

Τι τύπο παιχνιδιών να δώσω στο κουνέλι;

Χαρτιά συσκευασίας: Λευκό ή κραφτ καφέ χαρτί συκσευασίας από κούτες ή διάφορες αγορές που έχουμε κάνει. Το τοποθετούμε μέσα σε κουτιά μαζί με λιχουδιές ώστε το κουνέλι να σκάβει μέσα και να ψάχνει τις κρυμμένες λιχουδιές.

Ξύλα για τα δόντια. Μπορούμε να προμηθευτούμε ξύλα μηλιάς ή ιτιάς ως παιχνίδια για να μασάει το κουνέλι μας σε πολλά καταστήματα με είδη κατοικίδιων ζώων. Μπορούμε επίσης να βρούμε ξύλα κατάλληλα για τα δόντια του από την περιοχή μας αρκεί να μην είναι ραντισμένα με φυτοφάρμακα.

Παιχνίδια με χόρτα. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που είναι υφασμένα ή σε πλέξη με βάση τα χόρτα και είναι πολύ υγιεινά για το κουνέλι μας.

Καλάθια απο λυγαριά. Κάθε ακατέργαστο προϊόν λυγαριάς είναι κατάλληλο για το κουνέλι μας. Η λυγαριά μασιέται εύκολα και είναι αγαπημένο ξύλο πολλών κουνελιών. Προσοχή όμως να μην έχει εμποτιστεί με βερνίκι ή χρώμα.

Κρεμαστά παιχνίδια. Τα κουνέλια λατρεύουν να τραβάνε τα κρεμαστά παιχνίδια και αντικείμενα ειδικά αν υπάρχει ένα είδος τροφής πάνω τους.

Στρώματα και χαλάκια από χόρτα. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι ιδανικά για να εξασκείται το κουνέλι στο σκάψιμο, θα το μασήσουν και θα το σκάψουν μέχρι να το καταστρέψουν εντελώς.

Φυσικά παιχνίδια. Τα φυσικά παιχνίδια που θα βρούμε έξω όπως τα κουκουνάρια και τα φυσικά σφουγγάρια από το φυτό λούφα είναι ίδανικά για παιχνίδια μάσησης για το κουνέλι μας. Πάντα προτού δώσουμε κουκουνάρια στο κουνέλι μας να φροντίσουμε να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε καλά.

Μπάλες. Τα παιχνίδια μπάλες από ιτιά, πλαστικές ή από άχυρο είναι πολύ διασκεδαστικές για το κουνέλι μας. Θα περάσουν πολύ χρόνο με τη μπάλα τους ενώ την σηκώνουν και τη σπρώχνουν ειδικά αν κρύβει μέσα μια λιχουδιά.

Κουτιά από χαρτόνι. Τα χαρτοκιβώτια είναι εξαιρετικά παιχνίδια για να κρύβονται τα κουνέλια. Τα κόβουν, τα μασουλάνε, τα τρυπάνε και τα “διακοσμούν” όπως τους αρέσει. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε δωμάτια, κρυψώνες και τούνελ απο τα χαρτοκιβώτια.

Παιχνίδα που τα φτιάχνουμε εμείς DIY. Μπορούμε να φτιάξουμε πολλά παιχνίδια από χαρτόνια, από το ρολό τουαλέτας/κουζίνας, όπως μπάλες και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε, ακόμα και να κρύψουμε λιχουδιές μέσα τους.

Παιχνίδια παζλ. Οποιοδήποτε παιχνίδι κρύβει μια λιχουδιά μπορεί να θεωρηθεί παιχνίδι παζλ. Θα το κρατήσει απασχολημένο και θα κεντρίσει την περιέργιά του προς αναζήτηση της τροφής. Η μπάλα που κρύβουμε μέσα μια λιχουδιά είναι ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Πλαστικά παιχνίδια. Τα πλαστικά παιχνίδια που πετάνε και σπρώχνουν είναι διασκεδαστικά για το κουνέλι μας. Πλαστικά δαχτυλίδια, κύβοι, κουδουνίστρες, παιδικά παιχνίδια, καπάκια από μπουκάλια είναι μερικές καλές επιλογές.

Βαμβακερές πετσέτες/κουβέρτες. Οι βαμβακερές πετσέτες ή κουβέρτες είναι μια καλή επιλογή για παιχνίδι για τα κουνέλια, τις τραβούν, τις σηκώνουν, φτιάχνουν τούνελ και τις σκάβουν.

Παιχνίδια από ξύλο. Τα παιχνίδια από μη επεξεργασμένο ξύλο είναι ιδανικά για το τρόχισμα ρων δοντιών τους. Κοιτάξτε μόνο να μην έχουν ουσίες εμποτισμένες στο ξύλο.

Ποια παιχνίδια να αποφύγεις;

Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές για παιχνίδια στο κουνέλια καλό είναι να προσέχουμε τι θα τους δώσουμε. Καλύτερα να αποφεύγουμε τα παιχνίδια από περίεργα υλικά που θα μπορούσαν να βλάψουν το κουνέλι μας.

Τα παιχνίδια που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι:

Βαμμένα παιχνίδια: Δεδομένου ότι τα κουνέλια μασουλάνε και ροκανίζουν τα παιχνίδια τους καλό είναι να αποφύγουμε τα παιχνίδια που είναι βαμμένα, εκτός αν η βαφή που χρησιμοποιείται είνα φυσική βαφή. Αν ξεβάφει στο νερό τότε μάλλον είναι ασφαλές το παιχνίδι..

Παιχνίδια από καουτσούκ και μαλακό πλαστικό. Αποφεύγουμε τα παιχνίδια απο μαλακό πλαστικό και καουτσούκ γιατί μπορεί εύκολα να καταναλωθούν από το κουνέλια και να πνιγούν ή να δηλητηριαστούν.

Παιχνίδια με σπόρους. Έχω δει αρκετά παιχνίδια με σπόρους που πουλάνε κάποια eshops, καλό είναι να τα αποφεύγουμε γιατι είναι ακτάλληλα για το πεπτικό σύστημα των κουνελιών και θα τα βλάψει.

Παιχνίδια με πολύ κόλλα. Αν το παιχνίδι που θέλουμε να πάροουμε φαίνεται να έχει υπερβολική ποσότητα κόλας καλό είναι να το ξανασκεφτούμε, θα βλάψει το κουνέλι μας.

Πλαστικές σακούλες. Όλες οι πλαστικές σακούλες μπορεί να προβούν επικίνδυνες για τον τραυματισμό ή τον πνιγμό των κουνελιών μας καλύτερα να αποφεύγονται.

Επεξεργασμένο ξύλο ή ξύλο κέδρου. Κάθε ξύλο που έχει επεξεργαστεί όπως και ο κέδρος καλό είναι να αποφεύγεται.

μπάλα λιχουδιάς
Μπάλα snacky με κρυμμένη λιχουδιά

Που θα βρούμε παιχνίδια για το κουνέλι μας;

Πολλά από τα παιχνίδια που ανάφεραμε προηγουμένως μπορούμε να τα βρούμε στο σπίτι μας, όπως χαρτόκουτες, ρολά χαρτιού κ.α. Αν θέλω να αγοράσω παιχνίδια για τα κουνέλια μου προτιμώ καταστήματα με είδη για κατοικίδια ζώα όπως τα: zooplus, petshop4u, webpetshop, plus4u.

Πως να μην βαρεθεί το κουνέλι τα παιχνίδια του;

Όπως και τα παιδιά έτσι και τα κουνέλια μπορεί να βαρεθούν τα παιχνίδια τους. Για να βοηθήσουμε το κουνέλι να ενδιαφέρεται για τα παιχνίδια του, έχω βρει ένα απλό τρυκ, να εναλλάσω τα παιχνίδια του ανά μία με δύο εβδομάδες. Έτσι δεν θα έχουν όλα τα παιχνίδια μαζί και δεν θα τα βαριούνται. Επίσης δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να παίρνεις συνέχεια καινούρια παιχνίδια.

Tags:
error: