FAQ

Συχνές ερωτήσεις

  • Home
  • Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για τα κατοικίδια κουνέλια όπως πόσο ζυγίζουν, τι τρώνε, πόσο ζουν, αν τους αρέσει το μπάνιο κ.α

small rabbit

Τα κουνέλια είναι αρκετά δημοφιλής επιλογή για πολλές οικογένειες, στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 900.000 κουνέλια διατηρούνται ως κατοικίδια [PDSA Animal Wellbeing Report 2019]. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τα κουνέλια είναι πολύ ευφυή και ιδιαίτερα ζώα. 
Το να έχεις κουνέλια για κατοικίδια σε ανταμοίβει γιατί είναι αρκετά έξυπνα και χαριτωμένα όπως τα σκυλάκια και τα γατάκια.
Συγκέντρωσα τις πιο συχνές ερωτήσεις (Frequently Asked Questions) για κάθε σημαντικό θέμα που αφορά τα κουνέλια. Αυτές οι συχνές ερωτήσεις είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης, σε μερικές θα βρεις συνδέσμους σε άρθρα για περαιτέρω απαντήσεις.

Συχνές ερωτήσεις – FAQ (Frequently Asked Questions)

Πόσα χρόνια ζουν τα κουνέλια;

Τα κουνέλια ζουν γύρω στα 8-12 χρόνια ανάλογα με τη φροντίδα που τους παρέχεται. Τα κουνέλια νάνοι τείνουν να ζουν περισσότερο σε σχέση με τις μεγαλύτερες φυλές.
Όσο τα κουνέλια φυλάσσονται σε καθαρό περιβάλλον,τρώνε υγιεινό φαγητό, είναι στειρωμένα και απασχολούνται με παιχνίδια μπορεί να ζήσουν περισσότερο.

Πότε ωριμάζουν τα κουνέλια;

Τα κουνέλια ωριμάζουν μεταξύ 4-8 μηνών (ανάλογα με τη φυλή) και θεωρούνται ηλικιωμένα μετά τα 5 χρόνια.

Τι φαγητό τρώνε τα κουνέλια;

Η τροφή ενός κουνελιού πρέπει να αποτελείται από φρέσκο χόρτο (timothy ή άλλα χόρτα, χόρτο βρώμης) κατά 80%, ξηρά τροφή (κουνελίνη ή αλλιώς πέλετ) καλής ποιότητας αλλά σε μικρότερες ποσότητες, νερό και λίγα φρέσκα λαχανικά. Οτιδήποτε πέρα ​​από αυτά είναι ένα «γλύκισμα» και θα πρέπει να παρέχεται σε μικρότερες ποσότητες.

giant rabbit

Πόσο μπορούν να μεγαλώσουν;

Εξαρτάται από τη ράτσα. Τα κουνέλια νάνοι συνήθως δεν υπερβαίνουν τα 3 κιλά, ενώ οι μεγαλύτερες ράτσες μπορούν να φτάσουν 6-7 κιλά. Μια μεσαία ράτσα συνήθως ζυγίζει περίπου 3-4 κιλά.

Τα κουνέλια εκπαιδεύονται για να πάνε τουαλέτα;

Ναί, τα κουνέλια εκπαιδεύονται στο να κάνουν την ανάγκη τους στη τουαλέτα τους, όπως οι γάτες! Συνήθως πάνε σε μια γωνία του κλουβιού, εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε τη τουαλέτα τους που μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλαστικό κουτί γεμάτο με απορροφητικό πέλλετ και χόρτο (τους αρέσει να τρώνε ενώ κάνουν την ανάγκη τους).

rabbit enclosure

Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος κλουβιού;

Όσο μεγαλύτερο το κλουβί τόσο το καλύτερο, το κουνέλι θα πρέπει να μπορεί να σηκώνεται όρθιο, να ξαπλώνει και το μήκος του κλουβιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές το μήκος του κουνελιού.

Επίσης αν είναι και διώροφο τότε ακόμα καλύτερα. Αποφύγετε το συρμάτινο πάτωμα γιατί τραυματίζονται τα πόδια του κουνελιού, αν έχει συρμάτινο πάτωμα μπορούμε να βάλουμε ένα χαλάκι ή μια σανίδα.

Βλέπουν όνειρα τα κουνέλια;

Όπως και όλα τα θηλαστικά, τα κουνέλια βλέπουν όνειρα, διάβασε περισσότερα για τον ύπνο των κουνελιών.

Χρειάζεται να κάνουμε τα κουνέλια μπάνιο;

Όχι, τα κουνέλια δεν πρέπει ποτέ να τα κάνουμε μπάνιο, εκτός εάν προκύψουν ακραίες καταστάσεις υγείας και μόνο η πληγείσα περιοχή τοπικά θα πρέπει να καθαριστεί.
Τα κουνέλια είναι σχολαστικοί καθαριστές, θα κρατήσουν τη γούνα σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, η γούνα τους είναι πυκνή και αν βραχεί το κουνελάκι, θα αργήσει να στεγνώσει.Αν παραμείνει υγρό, μπορεί να χάσει τη θερμότητα του σώματος και να αρρωστήσει.

black Lionhead rabbit
Beardy

Τα κουνέλια μυρίζουν;

Όπως και οποιοδήποτε ζώο, ακόμη και στους ανθρώπους, εάν δεν ληφθεί η σωστή φροντίδα, θα υπάρξουν μυρωδιές. Ενώ τα κουνέλια δεν μυρίζουν, τα ούρα τους αντιθέτως μυρίζουν. Το κουτί της τουαλέτας τους θα πρέπει να καθαρίζεται εβδομαδιαίως. 
Προτιμήστε πελετ που απορροφάει μεγάλες ποσότητες ούρων, δεν μυρίζει και είναι φτηνό! 
Τα αρσενικά κουνέλια πρέπει να στειρώνονται για να περιορίσουν τον ψεκασμό της “περιοχής” τους.Σε γενικές γραμμές, όσο καθαρίζεται το κλουβί κανονικά θα πρέπει να παραμείνει απαλλαγμένο από μυρωδιές.

Πως πιάνω το κουνέλι;

Σίγουρα όχι από τα αυτιά και το λαιμό! Περάστε ένα χέρι κάτω από την κοιλιά και σηκώστε με το άλλο χέρι υποστηρίζοντας τα πόδια του. Το φέρνουμε κοντά στο σώμα μας. Αν το κουνέλι είναι νευρικό, καλύψτε τα μάτια του και στηρίξτε τα πίσω πόδια. Συνήθως θα ηρεμήσει.
Γενικά αποφεύγουμε να το σηκώνουμε, δεν τους αρέσει καθόλου, καλύτερα να κάτσουμε στο πάτωμα και να το δελεάσουμε με λίγη τροφή ώστε να έρθει κοντά μας να το χαιδέψουμε και να κερδίσουμε με τον καιρό την εμπιστοσύνη του.

two rabbitts and a carrot
Sparky & Beardy

Τα κουνέλια τρώνε καρότα;

Ναι, τους αρέσουν. Αλλά τα καρότα θα πρέπει να θεωρούνται ως γλύκισμα και θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς. Μια φέτα την εβδομάδα είναι αρκετή για γλύκισμα.

Μερικά μαρούλια με υψηλότερη ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να είναι ανεκτά από μερικά κουνέλια, αλλά το μαρούλι μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να οδηγήσει σε θάνατο. 

Τα περισσότερα κουνέλια προτιμούν την πράσινη κορυφή καρότου και όχι το ίδιο το καρότο όπως έχουμε μάθει από τον Bugs bunny!  Καλύτερα να αποφεύγουμε να δίνουμε καρότο στα κουνέλια, το μόνο μέρος που επιτρέπεται είναι το πράσινο μέρος του καρότου.

Ορισμένα κατοικίδια κουνέλια έχουν πεθάνει με το να τρέφονται μόνο με καρότο ή με μεγάλες ποσότητες μαρουλιού iceberg.

Τα κουνέλια χρειάζεται να στειρωθούν;

  • Τα στειρωμένα κουνέλια είναι πιο ήσυχα και πιο αγαπητά όταν αφαιρεθεί η ανάγκη για ζευγάρωμα. Επιπλέον, τα κουνέλια είναι λιγότερο επιρρεπή σε καταστροφικές (δάγκωμα, σκάψιμο) και επιθετικές συμπεριφορές όπως δαγκώματα, γρύλισμα (μετά από την χειρουργική επέμβαση).
  • Τα στειρωμένα κουνέλια είναι υγιέστερα και ζουν περισσότερο από τα μη στειρωμένα κουνέλια.
  • Τα στειρωμένα κουνέλια γίνονται καλύτερα ζώα συντροφιάς.
  • Έχουν λιγότερο ενοχλητική συμπεριφορά.
  • Τα στειρωμένα κουνέλια μπορούν με ασφάλεια να έχουν έναν φίλο για να παίζουν.
  • Η στείρωση είναι μια ασφαλή διαδικασία όταν εκτελείται από έμπειρους κτηνίατρους για κουνέλια.
  • Τα μη στειρωμενα θηλυκά κουνέλια κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών, ειδικά εάν δεν έχουν στειρωθεί πριν από το πέμπτο έτος τους.

Τα κουνέλια είναι τρωκτικά;

Όχι, πλέον τα κουνέλια ανήκουν στα λαγόμορφα. Κάποτε κατατάσσονταν ως τρωκτικά, μέχρι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν μερικές βασικές διαφορές. Η κύρια διαφορά είναι ότι έχουν 2 επιπλέον δόντια κοπής και δεν χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να τρώνε το φαγητό τους.

Γιατί το κουνέλι μασάει καλώδια;

Τα κουνέλια φαίνεται να τα έλκουν τα καλώδια, ίσως επειδή μοιάζουν με ρίζες δέντρων που θα χρειαστεί να κόψουν από τα λαγούμια τους στη φύση. Καλύτερα να προστατεύεις τα καλώδια με πλαστικά καλύμματα καλωδίων ή τοποθέτησέ τα έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμα στο κουνέλι.

κουνέλι κοιμάται
Ο Sparky κοιμάται

Είναι παιχνιδιάρικα ζώα, όπως οι γάτες και τα σκυλιά;


Τα κουνέλια είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και αγαπούν το παιχνίδι. Προτιμούν να παίζουν με παιχνίδια όπως πλαστικά παιδικά παιχνίδια, χαρτοσακούλες, χάρτινα κύπελλα και κουτιά. 
Καλή ιδέα είναι και το ρολό από το χαρτί υγείας, τα κουτιά από τα παπούτσια ή μια χαρτόκουτα με κομμένες τρύπες για πόρτες. Όλα τα παιχνίδια που μιμούνται τις φυσικές τάσεις των κουνελιών για μάσημα, σκάψιμο ή κρύψιμο είναι πάντα ευπρόσδεκτα.
Ακόμα και μια εφημερίδα είναι ένα ωραίο παιχνίδι για τα κουνέλια!
Το παιγνίδι έξω από το κλουβί τους είναι απαραίτητο για την ευημερία ενός κουνελιού, τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα. Επιθυμούν την κοινωνική αλληλεπίδραση μαζί σας και με άλλα ζώα. Όσο περισσότερο χρόνο παιχνιδιού και προσοχή λαμβάνει το κουνέλι, τόσο πιο χαρούμενο και υγιές θα είναι!

Τα κουνέλια έχουν 2 είδη κοπράνων;

Ναι, έχουν 2 είδη κοπράνων! Έχουν τα κλασσικά τους σκληρά, στρογγυλά κόπρανα και τα κηκοτροπικά. Αυτά έχουν το σχήμα ενός τσαμπιού σταφυλιού, είναι μαλακά και κολλημένα μαζί.

κόπρανα κουνελιού
τα 2 είδη κοπράνων στα κουνέλια

Παρά την έξοδο από το ορθό, αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται ως κόπρανα, αλλά περισσότερο ως οι βιταμίνες του κουνελιού. Τα κουνέλια τα τρώνε για να πάρουν πολλές πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα.
 Αυτό τους επιτρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία όταν καταναλώνουν τροφές χαμηλής ποιότητας και να επιβιώνουν σε πολλά είδη περιβάλλοντος.

Γιατί κουνιέται η μύτη του κουνελιού;

Το κουνέλι κουνάει τη μύτη του όταν βρίσκεται σε επιφυλακή. Προσπαθεί να μυρίσει τυχόν κινδύνους. Αλλά όταν βρεθεί στο κλουβί του, στο σπιτάκι του και ξεκουράζεται ή κοιμάται τότε σταματάει να κουνιέται.

Πως βλέπουν τα κουνέλια;

Τα κουνέλια έχουν καλή περιμετρική όραση που καλύπτει σχεδόν 360 μοίρες. Μπορούν να δούν από πίσω τους, από πάνω και από τις δύο πλευρές, εκτός από ένα μικρό τυφλό σημείο μπροστά από το πρόσωπό τους χωρίς να χρειαστεί να στρίψουν το κεφάλι τους. Διάβασε περισσότερα στο άρθρο για την όρασή τους.

Ποια είναι τα κατάλληλα ξύλα για τα δόντια των κουνελιών;

Τα δόντια στα κουνέλια μεγαλώνουν συνέχεια οπότε χρειάζεται να τους παρέχουμε βοηθήματα για το τρόχισμά τους μπορείς να δεις κάποια στο plus4u. Αυτά τα ξύλα για ροκάνισμα είναι ιδανικά για την περιποίηση των δοντιών τους.

error: