Κουνέλι και ύπνος, πότε και πως κοιμούνται τα κουνέλια;

  • Home
  • faq
  • Κουνέλι και ύπνος, πότε και πως κοιμούνται τα κουνέλια;
pws-koimountai-ta-kounelia

Κοιμούνται τα κουνέλια; Μάθε πως κοιμούνται, αν βλέπουν όνειρα και πως να καταλάβεις αν κοιμάται το κατοικίδιο κουνέλι σου.

Έχει πολύ πλάκα ο τρόπος που ξαπλώνει ένα κουνέλι, είναι από τις πιο χαριτωμένες κινήσεις που μπορεί να το δεις να κάνει. Δες στην εικόνα gif τον τρόπο που ξαπλώνει ένα κουνέλι δίπλα σε μια γάτα!

κουνέλι ξαπλώνει δίπλα σε μια γάτα
ένα κουνέλι ξαπλώνει δίπλα σε μία γάτα

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κουνέλια κοιμούνται τη διάρκεια της μέρας και όχι το βράδυ. Κοιμούνται αρκετά συχνά και προτιμούν να απολαμβάνουν τη συντροφιά άλλων κουνελιών ενώ κοιμούνται.


Κοιμούνται τα κουνέλια;

Ναι, τα κουνέλια κοιμούνται, προτιμούν τη παρέα άλλων κουνελιών αλλά δεν κοιμούνται με την ίδια συχνότητα όπως ο άνθρωπος. Έχουν διαφορετικό κύκλο ύπνου από εμάς.

Ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα κουνέλια ξυπνάνε κατά περιόδους τη διάρκεια της νύχτας και κοιμούνται κατά μεγάλες περιόδους τη διάρκεια της μέρας.

Πόσες ώρες κοιμούνται τα κουνέλια;

Τα ενήλικα κουνέλια χρειάζονται περίπου 8 με 9 ώρες ύπνου. Αν το κουνέλι σου δεν κοιμάται αρκετά είναι σημάδι ότι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Πότε κοιμούνται τα κουνέλια;

Τα κουνέλια δεν είναι ούτε νυκτόβια ούτε ημερόβια, είναι θηράματα οπότε χρειάζεται να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και σε επιφυλακή για τυχόν κινδύνους.

Είναι περισσότερο ενεργά κατά τη διάρκεια του σούρουπου και της αυγής 17:00-23:00 και 04:00-09:00 αντίστοιχα. Τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας πιθανόν να είναι λιγότερο ενεργά και να ρίχνουν μικρούς σε διάρκεια ύπνους. Βέβαια οι ακριβείς ώρες εξαρτώνται από την εποχή του χρόνου, την τοποθεσία και φυσικά τον χαρακτήρα του κουνελιού σου.

Πως κοιμούνται τα κουνέλια;

Έχουν πολύ χαριτωμένες στάσεις ύπνου. Σε κρύο κλίμα κουλουριάζονται σαν φουντωτές μπάλες, βάζοντας τα πόδια τους κάτω από το στομάχι τους. Έτσι περιορίζουν την απώλεια θερμότητας.

Σε ζεστά κλίματα συνήθως ξαπλώνουν με τα πόδια τους προς τα πίσω ή ξαπλώνουν στα πλάγια.

κουνέλι ξαπλωμένο
ο Sparky ξαπλωμένος

Για να καταλάβεις αν κοιμάται το κουνέλι σου, παρατήρησε τα αυτιά του, αν είναι κατεβασμένα προς τα κάτω πιθανόν να κοιμάται. Επίσης η μύτη του δεν θα κουνιέται. Μπορεί ακόμα και να ροχαλίζει!

Χρειάζονται τα κουνέλια κουβέρτες;

Στα κουνέλια αρέσουν οι κουβέρτες ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα, τους αρέσει η ζεστασιά, να παίζουν με τη κουβέρτα και να χώνονται από κάτω της. Αρκεί να είναι μαλακή, χωρίς ραφές γι’αυτό προτείνω τις fleece κουβέρτες ή τις fleece φωλιές ύπνου για κουνέλια.

Μπορούν τα κουνέλια να κοιμηθούν ανάσκελα;

Συνήθως τα κουνέλια κοιμούνται σε πλάγια στάση ή ξαπλώνουν με το στομάχι προς το πάτωμα. Το να κρατάμε τα κουνέλια ανάσκελα δεν τους αρέσει και παραλύουν από το φόβο τους.

Τα κουνέλια κοιμούνται με ανοιχτά μάτια;

Μπορεί να παρατηρήσεις ότι το κουνέλι σου κοιμάται με τα μάτια του ανοιχτά. Τα κουνέλια έχουν ένα τρίτο βλέφαρο που ονομάζεται νηκτική μεμβράνη και δεν είναι ορατό στους ανθρώπους.

Είναι ημιδιαφανές και όταν κοιμάται το κουνέλι το βλέφαρο αυτό κλείνει. Διάβασε περισσότερα για την όραση των κουνελιών και το πως μας βλέπουν.

πως κοιμουνται τα κουνελια
ο Beardy και ο Sparky

Αυτό επιτρέπει στα κουνέλια να κοιμούνται ενώ παραμένουν σε εγρήγορση!

Που κοιμούνται τα κουνέλια;

Στη φύση

Τα κουνέλια που ζουν έξω στη φύση, φτιάχνουν ειδικά τούνελ, τα λαγούμια τα οποία τα χρησιμοποιούν για σπίτι τους. Τα λαγούμια περιλαμβάνουν δωμάτια για να κοιμούνται και να ξεκουράζονται.

Φτιάχνουν πολλαπλές εισόδους και εξόδους ώστε να μπορούν εύκολα να το σκάσουν σε περίπτωση ανάγκης. Το βάθος τους μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα κάτω από τη γη!

Τα οικόσιτα κουνέλια

Στο σπίτι προτιμούν να έχουν το δικό τους χώρο να κρύβονται και φυσικά να έχουν ηρεμία χωρίς φωνές και χωρίς έντονα φώτα.

ξαπλωμένο κουνέλι κοιμάται
Ο Sparky κοιμάται

Τα κουνέλια βλέπουν όνειρα;

Όλα τα θηλαστικά, έτσι και τα κουνέλια βλέπουν όνειρα. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (Rapid Eye Movement) γνωστή ως ύπνος γρήγορης κίνησης των ματιών. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει το κουνέλι σου να κουνάει τα πόδια του ή το στόμα του ενώ κοιμάται.

Τι είναι ο παράδοξος ύπνος στα κουνέλια;

Ο τρόπος που κοιμάται ένα κουνέλι ονομάζεται παράδοξος ύπνος. Τι σημαίνει αυτό; Ο παράδοξος ύπνος είναι στην πραγματικότητα ένας επιστημονικός όρος που αναφέρεται στον τρόπο ύπνου ενός κουνελιού.

Ενώ μπορεί να μας φαίνεται ότι το κουνέλι βρίσκεται σε βαθύ ύπνο, κάθε ιδιοκτήτης κουνελιού θα παρατηρήσει πως το κουνέλι του συχνά ξυπνάει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο εάν κάτι το ενοχλήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί, μολονότι το κουνέλι φαίνεται να κοιμάται, ο εγκέφαλός του εξακολουθεί να στέλνει σήματα-ερεθίσματα στο υπόλοιπο σώμα με ενεργό τρόπο.

Αυτό προκαλεί γρήγορες κινήσεις των ματιών (REM), βαριά αναπνοή και εγρήγορση στα κουνέλια.


Τελικά κοιμούνται το βράδυ;

Ναι, κοιμούνται το βράδυ αλλά όχι όλη τη διάρκεια της νύχτας. Όπως και οι άνθρωποι κοιμούνται περίπου 8 ώρες την ημέρα, όμως τα κουνέλια κοιμούνται ανά διαστήματα.

Έχουν διαφορετικούς κύκλους ύπνου από εμάς, τα κουνέλια έχουν 2 κύριους κύκλους ύπνου και αρκετούς μικρούς κύκλους ύπνου. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τα κουνέλια στις συχνές ερωτήσεις.

Tags:
error: