
Ποια λαχανικά να ταίσω το κουνέλι
Πρακάτω αναφέρουμε ποια είναι τα κατάλληλα λαχανικά για να ταίσουμε το κουνελι μας. Όταν εισάγετε νέα τρόφιμα στο κουνέλι σας, δώστε τα λίγα λίγα για να επιτρέψετε στο σώμα του να προσαρμοστεί.
Μια κατευθυντήρια γραμμή για το μέγεθος των μερίδων είναι 1 φλιτζάνι από λαχανικά ανά 2 κιλά σωματικού βάρους. Τα λαχανικά μπορούν να δίνονται μία φορά την ημέρα ή να διαιρούνται σε πολλές μερίδες ημερησίως.
Προσοχή στα παρακάτω λαχανικά
Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε λαχανικά όπως: το Kale (λαχανίδα), το λάχανο, το bok choy (κινέζικο λάχανο), το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τις λαχανίδες. Πολλά από αυτά τα σκουροπράσινα λαχανικά έχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μπορεί να προκαλέσουν αέρια στα κουνέλια.
Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κουνελιών προσφέρουν τα λαχανικά σε μικρές ποσότητες και με διαλείματα μεταξύ τους και όχι καθημερινά.
Ορισμένα λαχανικά και όλα τα φρούτα έχουν υψηλά επίπεδα αμύλου ή σακχάρων συμπεριλαμβανομένων και των καρότων! Η ευαίσθητη χλωρίδα του εντέρου στο στομάχι του κουνελιού μπορεί να αλλάξει ριζικά από τη ζάχαρη και το άμυλο.
Οπότε καλό είναι να περιορίσουμε τα καρότα και τα φρούτα (αποξηραμένα ή μη) σε 1 μερίδα 2-2,5 εκατοστών μία φορά την ημέρα!
Μην ταίζετε iceberg, καρύδια, όσπρια (φασόλια), γιαούρτι, ψωμί, κράκερ, σπόρους, ποπ κορν, κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτες, σοκολάτα ή ραβέντι.
Η καλή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας! Και υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της διατροφής του κουνελιού και των οδοντικών νόσων.
Όπως είπαμε και προηγουμένως καλό είναι προσφέρουμε τα λαχανικά σε μικρές ποσότητες και με διαλείματα μεταξύ τους και όχι σε καθημερινή βάση.
Λίστα με τα κατάλληλα λαχανικά και φρούτα
Λίστα 1 (υψηλή περεκτικότητα οξαλικού οξέως)
- Μαϊντανός
- Σπανάκι
- Χόρτα ινδικής μουστάρδας
- Πράσινα τεύτλα
- Σέσκουλο
- Ραπανάκι (οι κορυφές)
- Φύτρα (από 1 έως 6 ημέρες μετά την βλάστηση, τα φύτρα έχουν υψηλότερα επίπεδα αλκαλοειδών)
Λίστα 2 (χαμηλή περιεκτικότητα οξαλικού οξέως)
- Ρόκα
- Καρότο (πράσινες κορυφές)
- Αγγούρια (φύλλα)
- Αντίδι
- Μαρούλι (Frisee)
- Λαχανίδα (Kale όλων των τύπων, δίνετε με προσοχή όμως)
- Λυκοτρίβολο (Mache)
- Κόκκινο ή πράσινο μαρούλι
- Μαρούλι (Romaine)
- Γογγύλι
- Πικραλίδα
- Μέντα (οποιαδήποτε ποικιλία)
- Βασιλικός (οποιαδήποτε ποικιλία)
- Κάρδαμο
- Σιτάρι
- Ραδίκι
- Σμέουρα (φύλλα)
- Κόλιανδρο
- Ραντίτσιο
- Κινέζικο λάχανο (Bok Choy)
- Μάραθο (οι φυλλώδεις κορυφές καθώς και η βάση του)
- Μποράγκο (φύλλα)
- Άνηθος (φύλλα)
- Yu choy
Μη φυλλώδη λαχανικά
- Καρότα (προτιμήστε το πράσινο μέρος του καρότου)
- Μπρόκολα (φύλλα και μίσχοι)
- Βρώσιμα λουλούδια (τριαντάφυλλα, nasturtiums, πανσέδες, ιβίσκος)
- Σέλινο
- Πιπεριές Bell (οποιοδήποτε χρώμα)
- Κινέζικα μπιζέλια (το επίπεδο είδος χωρίς τα μεγάλα μπιζέλια)
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Λάχανο (οποιουδήποτε τύπου)
- Broccolini
- Καλοκαιρινή κολοκύθα
- Κολοκύθια
Φρούτα
Ακτινίδια
Ανανάς (αφαιρέστε τη φλούδα)
Αχλάδια
Βατόμουρα
Βερίκοκα
Δαμάσκηνο (χωρίς τα κουκούτσια)
Κεράσια (οποιαδήποτε ποικιλία, χωρίς τα κουκούτσια)
Καραμπόλα (Star Fruit)
Μάνγκο
Μήλα (οποιαδήποτε ποικιλία, χωρίς στέλεχος και κουκούτσια, είναι δηλητηριώδη για τα κουνέλια)
Μούρα (οποιουδήποτε τύπου)
Μπανάνα (αφαιρέστε τη φλούδα, όχι περισσότερο από 5 εκατοστά ημερησίως για ένα κουνέλι 2.5 κιλών, τρελαίνονται για μπανάνα)
Νεκταρίνι
Ντομάτες
Παπάγια
Πεπόνια (οποιοδήποτε – μπορεί να περιλαμβάνει φλούδες και σπόρους)
Ροδάκινα
Σμέουρα
Σταφύλια
Φραγκοστάφυλα
Φράουλες
Απολαύστε ένα κουνέλι που τρώει τα φρούτα του!