
Πως να κρατήσεις δροσερό το κουνέλι σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας. Τι να προσέξεις όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα. Πόση ζέστη αντέχουν τα κουνέλια; Προτιμούν το κρύο ή τη ζέστη;
Κράτησε δροσερό το κουνέλι σου μετακινώντας το μακριά από το φως του ήλιου. Απόφυγε την απ’ ευθείας εκθεσή του στον ήλιο. Βεβαιώσου ό,τι έχει συνέχεια πρόσβαση σε σκιά και σε άφθονο φρέσκο δροσερό νερό. Επίσης το συχνό χτένισμα θα βοηθήσει με τη γούνα του ώστε να μην έχει επιπλέον τρίχωμα που θα το ζεσταίνει.
Οι περίοδοι ζέστης και ειδικά οι καύσωνες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι για τα κουνέλια. Αν δεν φροντίσεις το κουνέλι εγκαίρως όταν κάνει ζέστη μπορεί να αποβεί μοιραίο γι’ αυτό. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές φροντίδας για να είναι ασφαλές.
Πόση ζέστη αντέχουν τα κουνέλια;
Τα κουνέλια είναι αρκετά ανθεκτικά ζώα αλλά προτιμούν το κρύο από τη ζέστη. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε το κουνέλι να παραμένει δροσερό κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η ιδανική θερμοκρασία που αντέχουν τα κουνέλια είναι μεταξύ 12°C έως 21°C, ενώ μπορούν να αντέξουν και μέχρι 30°C. Σε θερμοκρασία άνω των 30°C μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος θερμοπληξίας!
Πως μπορώ να ξέρω αν το κουνέλι μου ζεσταίνεται;
Υπάρχουν κάποια σημεία που θα χρειαστεί να προσέξεις, τα πιο σημαντικά σημάδια θερμοπληξίας είναι:
- Ατονία και νωθρότητα
- Ζεστά αυτιά
- Υγρή μύτη και στόμα
- Κοκκίνισμα των αυτιών
- Γύρισμα του κεφαλιού προς τα πίσω και αναπνοή από το στόμα
- Γρήγορη, κοφτή αναπνοή
- Ταχυκαρδία
- Σιελόρροια
- Αρνείται το φαγητό ή το νερό του
Μπορώ να κάνω μπάνιο το κουνέλι;
Τα κουνέλια είναι πολύ καθαρά ζώα και δεν χρειάζεται να τα κάνεις μπάνιο. Το μπάνιο μπορεί να τα βλάψει γιατί συνήθως πανικοβάλονται μέσα στο νερό και μπορεί να σπάσουν ή να ραγίσουν κάποιο οστό τους. Γενικά καλό είναι να αποφεύγεις το μπάνιο στα κουνέλια.
Πως ρυθμίζουν την θερμοκρασία τους τα κουνέλια;
Τα κουνέλια δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι, ο μόνος τρόπος για να δροσιστούν είναι με το να εκτρέπουν τη ροή του αίματος προς τα αυτιά τους. Για αυτό θα χρειαστεί να τα βοηθήσουμε εμείς και με άλλους διαφορετικούς τρόπους.
Τι προκαλεί η ζέστη στα κουνέλια;
Η παρατεταμένη ζέστη μπορεί να προκαλέσει άγχος και προβλήματα υγείας στα κουνέλια. Μπορεί να προκαλέσει στείρωση στα αρσενικά κουνέλια η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες.
Η ζέστη προκαλεί νωθρότητα, ατονία και το κουνέλι χάνει την όρεξη του για φαγητό. Επίσης μπορεί να χάσει μεγάλο μέρος του τριχώματός του. Αν υπερθερμανθεί τότε μπορεί να πάθει θερμοπληξία!
Πως να διατηρήσω το κουνέλι δροσερό;
- Κράτησε το κλουβί και το πάρκο του κουνελιού μακριά από τον ήλιο.
- Τοποθέτησε ένα πλακάκι ή ένα κομμάτι μάρμαρο στο χώρου του κουνελιού για να ξαπλώνει το κουνέλι όταν ζεσταίνεται.
- Για δροσερό νερό τοποθέτησε 1-2 παγάκια στο μπωλ του κουνελιού. Επίσης καλό είναι να το αλλάζεις 2-3 φορές την ημέρα ώστε να είναι φρέσκο.
- Τοποθέτησε ανεμιστήρα στο χώρο του κουνελιού, κοίταξε να μην φυσάει ο ανεμιστήρας απευθείας πάνω στο κουνέλι, επίσης προσοχή στο καλώδιο του ανεμιστήρα να μην είναι προσβάσιμο από το κουνέλι.
- Βούρτσισε το κουνέλι σου για να αποβάλλεις την περιττή τρίχα του.
- Ψέκασε νερό ελαφρά πίσω από τα αυτιά του κουνελιού σου, προσοχή μην πέσει νερό στο εσωτερικό των αυτιών.
- Γέμισε μπουκάλια με νερό και πάγωσέ τα. Αφού παγώσουν μπορείς να τα τοποθετήσεις εναλλάξ στο χώρο του κουνελιού με μια πετσέτα απο πάνω τους για να ξαπλώνει δίπλα τους το κουνέλι. Απόφυγε τις παγοκύστες γιατί μπορεί να τις δαγκώσουν και να πιούν το βλαβερό υγρό που περιέχουν.
- Αν γίνεται τοποθέτησε το χώρο του κουνελιού σε κλιματιζόμενο δωμάτιο, φυσικά φροντίστε να μην φυσάει ο αέρας από το κλιματιστικό πάνω στο κουνέλι.
- Όταν το ταΐζεις λαχανικά να τα δίνεις βρεγμένα με δροσερό νερό.
- Τοποθέτησε μια βρεγμένη πετσέτα πάνω από το κλουβί του κουνελιού σου.
- Φρόντισε να έχει αρκετό χώρο ώστε να τεντώνεται και να ξαπλώνει με άνεση.
- Ταΐσέ το νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.
- Άφησε το ήσυχο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
- Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά και σε ηλικιωμένα κουνέλια.
Τι κάνουμε σε περίπτωση θερμοπληξίας;
Ψέκασε και βρέξε ελαφρά τα αυτιά του με νερό, προσοχή μη πέσει νερό στο εσωτερικό των αυτιών του.
Ποτέ μην κάνεις μπάνιο το κουνέλι, μπορεί να υποστεί σοκ και να αποβεί μοιραίο για το κουνελάκι.
Επικοινώνησε και επισκέψου τον κτηνίατρό του!