Κατοικίδια κουνέλια και παιδιά στο σπίτι. Οδηγός για γονείς

Σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα κουνέλι ως κατοικίδιο και αναρωτιέσαι αν η συμβίωση με τα παιδιά είναι εύκολη;

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Ένα κουνέλι στο σπίτι μπορεί να φαίνεται σαν το τέλειο κατοικίδιο για παιδιά, είναι όμως έτσι;

κουνέλι lionheadΤα κουνελάκια μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα και όμορφα, αλλά μπορεί να συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν μοιάζουν με τις παιδικές ιστορίες ή τα κινούμενα σχέδια.

Τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά, ενεργά και παιχνιδιάρικα ζώα και σχηματίζουν στενούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Εφ ‘όσον γνωρίζεις τι να περιμένεις από ένα κατοικίδιο κουνέλι, έχουν τη δυνατότητα να είναι θαυμάσια κατοικίδια ζώα. Ο ιδανικός ιδιοκτήτης για ένα κουνέλι ως κατοικίδιο είναι ένα άτομο ή μια οικογένεια που θα του παρέχει χρόνο και αρκετό χώρο γιατί είναι ζώα κοινωνικά και με πολλή ενέργεια για παιχνίδι. Έτσι μόλις κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, απολαμβάνουν τα χάδια και τη φροντίδα που τους παρέχεις και μια υπέροχη σχέση δημιουργείται.

Κουνέλια και παιδιά

Τα κουνέλια μπορούν να είναι καλά κατοικίδια για μεγαλύτερα παιδιά. Ωστόσο, ένας ενήλικας θα πρέπει να επιβλέπει και να είναι υπεύθυνος για την καθημερινή φροντίδα τους.

Όλα τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν περισσότερα για τα ζώα και τη φύση αναπτύσσοντας την ενσυναίσθησή τους.

δύο κουνέλια το ένα έχει ξαπλώσει
Προτείνω η ηλικία των παιδιών να είναι άνω των 5 ετών διότι τα κουνελάκια είναι ευαίσθητα ζώα που δεν τους αρέσει να τα σηκώνουν και να τα παίρνουν αγκαλιά.
Προτιμούν την ησυχία, τα χάδια και να τους δίνεις χρόνο και χώρο για να σε εμπιστευτούν.

Κουνέλια και μικρά παιδιά

Όπως είπα και στη προηγούμενη παράγραφο καλύτερα να αποφεύγεται η επαφή μικρών παιδιών με τα κουνελάκια.
Ενώ είναι γενικά ήσυχα ζώα, τα κουνέλια δεν ταιριάζουν με μικρά παιδιά που μπορεί να μην είναι αρκετά προσεκτικά όταν τα παίρνουν αγκαλιά ή παίζουν τριγύρω τους.Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, ενώ τα κουνέλια επιθυμούν να είναι κοντά στους ανθρώπους, προτιμούν να μην τα παίρνουμε αγκαλιά.

δύο κατοικίδια κουνέλια πάνω σε ένα τραπέζι

Έχουν ευαίσθητο και λεπτό σκελετό που μπορεί εύκολα να σπάσει αν πέσουν από μεγάλο ύψος.

Τα μικρά παιδιά λόγω του ότι ενθουσιάζονται με τα κουνέλια μπορεί να τα κυνηγάνε και να προσπαθήσουν να τα παίρνουν αγκαλιά, οπότε καλύτερα να αποφεύγεται η επαφή τους με μικρά παιδιά γιατί επειδή είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας φοβούνται ότι τα κυνηγάει κάποιος, ιδιαιτέρως αν είναι ένα παιδάκι που τρέχει από πίσω τους φωνάζοντας!
Επίσης αν τα εκνευρίσουμε ή τα τρομάξουμε μπορεί να γρατζουνίσουν και να δαγκώσουν, κάτι που θα είναι πολύ άσχημο για ένα παιδί.
παιδί κρατάει ένα κουνέλι αγκαλιά

Κουνέλια και μεγάλα παιδιά

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν, τα κουνελάκια είναι υπέροχα κατοικίδια για μεγαλύτερα παιδιά που έχουν κατανοήσει τις ανάγκες ενός κουνελιού.
Τα κουνέλια προτιμούν να υπάρχει ησυχία, να έχουν χώρο για να τρέξουν και να κάνουν τα χαριτωμένα αλματάκια τους.
Καθώς περνάνε χρόνο μαζί τους και μάθουν για τις ιδιορρυθμίες τους, θα δείτε ότι έχουν πολύ χαρακτηριστικές προσωπικότητες και τα παιδιά θα απολαμβάνουν το χρόνο μαζί τους.
Τους αρέσει να τα χαιδεύουν, να τα ταΐζουν λιχουδιές (πάντα σε μικρές ποσότητες) και να ασχολούνται μαζί τους πάντα με προσοχή χωρίς φωνές και κυνηγητό.
Πολύ σημαντικό είναι να κατανοήσει το παιδί πως στα κουνέλια δεν αρέσουν καθόλου οι φωνές και οι εντάσεις, επειδή είναι ζώο θήραμα τρομάζει εύκολα και αυτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για το κουνελάκι.

χτενίζοντας ένα κουνέλι
Ο Beardy χτενίζεται
Επίσης εξίσου σημαντικό είναι να ξέρει το παιδί ότι δε θα πρέπει να το σηκώνει ψηλά γιατί πάλι για τον παραπάνω λόγο το κουνέλι υποσυνείδητα νομίζει ότι κινδυνεύει και ότι θα το αρπάξουν να το φάνε.Δίδαξε στα μεγαλύτερα παιδιά πώς να κρατήσουν ένα κουνέλι. Πρέπει να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια και να στηρίζουν σωστά τα πίσω πόδια. Ποτέ μην πιάνεις τα κουνέλια από τα αυτιά τους ή από το λαιμό τους.

Ποιά τα οφέλη των κατοικιδίων

Όπως αναφέρει και το naturanrg τα κατοικίδια είναι οι καλύτεροι γιατροί του παιδιού, τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά είναι πάρα πολλά όπως:

  • αποτελούν καλή συντροφιά τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές,
  • αποσπούν την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και έννοιες, καθότι απαιτούν συνεχή φροντίδα,
  • προκαλούν την αλληλεπίδραση και κατ’ επέκταση τρυφερά συναισθήματα,
  • ευνοούν την κίνηση και τη σωματική άσκηση.
  • Την ίδια στιγμή, το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι αποδέχονται όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις. Δεν τα ενδιαφέρει δηλαδή αν τα περιποιείται και τα χαϊδεύει ένα άτομο με αναπηρία ή ψυχικά προβλήματα.
two rabbits on the balcony
Τα κουνέλια Sparky & Beardy στο μπαλκόνι
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η συντροφιά των ζώων βοηθάει τα άρρωστα παιδιά να αναρρώνουν ταχύτερα, ενώ τονώνει και την ψυχοσωματική τους κατάσταση.
Όλοι οι μικροί ασθενείς, ακόμα και οι πιο ντροπαλοί και καχύποπτοι, αργά ή γρήγορα μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τα ζώα.

Συμπέρασμα

Ένα κατοικίδιο κουνέλι μπορεί να φαίνεται σαν ο τέλειος σύντροφος για το παιδί σας, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Πολλά παιδιά είναι πολύ μικρά για να χειριστούν ένα κατοικίδιο κουνέλι.

Το κουνελάκι μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο, αλλά χρειάζεται ηρεμία και το παιδί να σέβεται το χώρο του κουνελιού. Το ιδανικό είναι το παιδί να είναι τουλάχιστον 5 ετών ώστε να καταλαβαίνει τις ανάγκες του κουνελιού και να μη το βλέπει απλά ως ένα λούτρινο παιχνίδι.

Τα κουνέλια ζούνε γύρω στα 10-12 χρόνια οπότε καλό είναι να σκεφτείς τη δέσμευση που χρειάζεται για τη φροντίδα ενός κουνελιού.
Άν όμως επιλέξεις αυτό το υπέροχο κατοικίδιο, θα ανταμοίψει εσένα και την οικογένεια σου με πολύ όμορφες και μοναδικές στιγμές!
Μπορείς να δεις ποιες ράτσες είναι κατάλληλες για παιδιά.
error: