Όραση στα κουνέλια, πως μας βλέπουν;

  • Home
  • faq
  • Όραση στα κουνέλια, πως μας βλέπουν;
οως βλέπουν τα κουνέλια

Όλα τα ζώα και τα θηλαστικά βλέπουν διαφορετικά μεταξύ τους, οπότε είναι κατανοητό ότι η όραση των κατοικίδιων κουνελιών δεν είναι η ίδια με τους ανθρώπους, τόσο από την άποψη του εύρους της όρασης όσο και από το πως αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.

Πως μας βλέπουν τα κουνέλια; Βλέπουν χρώμα, μπορούν να δουν μακριά, πως βλέπουν στο σκοτάδι; Τα κουνέλια έχουν περιμετρική όραση που καλύπτει σχεδόν 360 μοίρες. Μπορούν να δούν από πίσω τους, από πάνω, από τις δύο πλευρές, εκτός από ένα μικρό τυφλό σημείο μπροστά από το πρόσωπό τους χωρίς να χρειαστεί να στρίψουν το κεφάλι τους.

Τα κουνέλια μπορούν να δουν μακριά αλλά και κοντά. Βέβαια μπορούν να δουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα αντικείμενα που είναι πιο μακριά, και με λιγότερη ευκρίνεια τα κοντινά. Η όραση τους δεν είναι τόσο καλή όσο η δική μας αλλά μπορούν να δουν καλύτερα από εμάς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Τα κουνέλια βλέπουν χρώματα;

Μέσα στο ανθρώπινο μάτι, έχουμε τρεις διαφορετικούς τύπους κώνων, για να λαμβάνουμε το κόκκινο, πράσινο και μπλε μήκος κύματος φωτός αντίστοιχα. Φαίνεται ότι στο κουνέλι λείπει ο υποδοχέας του κόκκινου κώνου, πράγμα που σημαίνει ότι το εύρος της όρασης τους είναι μόνο μέσα στο πράσινο και το μπλε φάσμα, που σημαίνει ότι έχουν μερική αχρωματοψία.

Βλέπουν στο σκοτάδι τα κουνέλια;

Οι ράβδοι του ματιού είναι τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να δεχτούμε τα μήκη κύματος φωτός τα οποία μας βοηθούν να βλέπουμε τα αντικείμενα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή ημιχρωμίας. Τα κουνέλια έχουν περισσότερες ράβδους ανά μάτι από τους κώνους, επιτρέποντάς τα να βλέπουν καθαρά σε χαμηλό φωτισμό, όπως γύρω από την αυγή και το σούρουπο. Ωστόσο, η νυχτερινή όραση του κουνελιού είναι φτωχή γι’αυτό είναι απίθανο να δείτε πολλά κουνέλια έξω στη νύχτα που κινδυνεύουν από τους θηρευτές τους.

Ο άλλος τύπος φωτοϋποδοχέα, το κύτταρο της ράβδου, προσδίδει υψηλή οπτική ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά με σχετικά χαμηλή ανάλυση (δηλ. Μια “κοκκώδη” εικόνα). Ο αμφιβληστροειδής του κουνελιού έχει πολύ μεγαλύτερη αναλογία ράβδων/κώνων από τον αμφιβληστροειδή του ανθρώπου.

Αν και ένα κουνέλι μπορεί να δει καλύτερα από έναν άνθρωπο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η εικόνα που βλέπει έχει πολύ φτωχότερη ανάλυση (ευκρίνεια).

Η θέση των ματιών στα κουνέλια

Ενώ εμείς έχουμε τα μάτια μας στο μπροστινό μέρος των προσώπων μας, που σημαίνει ότι έχουμε κακή όραση στα πλάγια και καθόλου προς τα πίσω, τα μάτια στα κουνέλια βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, στα πλάγια ψηλά στο κεφάλι. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να έχουν γωνία θέασης σχεδόν 360 μοιρών. Το μόνο αρνητικό είναι πως έχουν ένα τυφλό σημείο ακριβώς μπροστά τους της τάξεως των 10 μοιρών.

Έτσι τα κουνέλια είναι σε θέση να εντοπίζουν τα αρπακτικά που τα προσεγγίζουν ακόμα και όταν έρχονται από πίσω τους! Οι περιοχές που μπορεί να βλέπει το κουνέλι και από τα δύο μάτια την ίδια στιγμή, όπως εμπρός και πίσω, είναι γνωστή ως διόφθαλμη όραση. Στα πλάγια που το κουνέλι μπορεί να δει μόνο μέσα από το ένα μάτι, είναι γνωστό ως μονόφθαλμη όραση.

Μπορούν να δουν και κοντά και μακριά

Τα κουνέλια μπορούν και βλέπουν μακριά γι’αυτό μερικές φορές μπορεί να φοβούνται όταν περνάει ένα αεροπλάνο (νομίζοντας ότι είναι ένα αρπακτικό πουλί). Αντιθέτως όταν τους προσφέρουμε τροφή ή μια λιχουδιά μπροστά από τη μύτη τους μπορεί να μην τη δουν. Σύμφωνα με το τμήμα φυσιολογίας του πανεπιστημίου erasmus του Rotterdam η όραση των κουνελιών είναι μπροστά μυωπική και πλευρικά υπερμετρωπική (Frontal myopia in the rabbit).

Τα μάτια των κουνελιών είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να τους προσφέρουν ένα αυξημένο πλεονέκτημα στον εντοπισμό των αρπακτικών προτού να τα εντοπίσει ο θηρευτής, παρέχοντάς τους ένα άριστο οπτικό πεδίο. Γενικά μπορούμε να πούμε πως μπορούν να δουν τα μακρινά αντικείμενα με μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με τα κοντινά αντικείμενα.

σχεδιάγραμμα για την όραση στα κουνέλια, πως βλέπουν τα κουνέλια
Πως βλέπει το κουνέλι

Έχουν τα κουνέλια υπέρυθρη όραση;

Τα κουνέλια δεν μπορούν να δουν υπέρυθρα. Έχουν φτωχότερη όραση για το κόκκινο φως από τους ανθρώπους, καθώς δεν έχουν κώνους για το κόκκινο χρώμα στα μάτια τους. Το υπέρυθρο φως είναι δεν είναι ορατό σε αυτά.

Τα κουνέλια ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους;

Τα κουνέλια ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, αλλά λιγότερο συχνά από τους ανθρώπους. Τα ανοιγοκλείνουν περίπου μία φορά κάθε πέντε λεπτά. Έχουν τη δυνατότητα να τα ανοιγοκλείνουν λιγότερο συχνά επειδή έχουν ένα επιπλέον (διαφανές) βλέφαρο που ονομάζεται τρίτο βλέφαρο ή νηκτική μεμβράνη. Αυτό βοηθά να κρατήσουν τα μάτια τους υγρά, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να ελέγχουν τον χώρο για αρπακτικά ζώα.

Το τρίτο βέφαρο ή νυκτική μεμβράνη λειτουργεί ως:

  • Λειτουργεί ως ασπίδα. Εμποδίζει τη σκόνη, τις βρωμιές και άλλα στοιχεία να ερεθίσουν το μάτι του κουνελιού.
  • Κρατάει τα μάτια υγρά. Έτσι δε χρειάζεται να ανοιγοκλείνει τα μάτια του τόσο συχνά όπως ο άνθρωπος.
  • Τα κάνει να μοιάζουν ότι είναι ξύπνια και δεν κοιμούνται. Αυτό αποτρέπει τα υπόλοιπα κουνέλια από τη κλοπή τροφής ή της περιοχής τους. Βλέποντας το κουνέλι θα νομίζει κανείς ότι δεν κοιμάται ή οτι κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά. Το κουνέλι κοιμάται αλλά η μεμβράνη είναι κλειστή!

Τελικά πως μας βλέπουν τα κουνέλια;

Τελικά μας βλέπουν καθαρά ή θολά; Τα κουνέλια μας βλέπουν απλά η εικόνα που βλέπουν είναι λίγο κοκκώδης δηλαδή δεν είναι και τόσο καθαρή όπως βλέπουμε εμείς, αλλά βοηθά το κουνέλι ως θήραμα που είναι να βλέπει τους επίδοξους θηρευτές του από μακριά.

Βλέποντάς μας, ακούγοντας τη φωνή μας, μυρίζοντας το άρωμά μας, το κουνέλι μπορεί να διακρίνει αν είμαστε ο αγαπημένος τους άνθρωπος αρκεί να μην κρατάμε κάποιο μεγάλο αντικείμενο όπως πχ μια μεγάλη κούτα η οποία μπορεί να αλλάξει το σχήμα μας!

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες ερωτοαπαντήσεις στο τμήμα με τις συχνές ερωτήσεις (faq). Γνωρίζοντας πλέον πως μας βλέπουν τα κουνέλια μπορούμε να κατανοήσουμε περισσότερο τη συμπεριφορά τους και να κάνουμε τη συγκατοίκηση μαζί τους πιο ευχάριστη για όλους!

Tags:
error: