Ταΐστρα για κουνέλια

κουνέλι Καλιφόρνιας
 

Το χορτάρι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της διατροφής του κουνελιού περιέχει υψηλά ποσοστά φυτικών ινών που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του εντερικού αυλού του κουνελιού.
Βοηθάει στη καλή πέψη όπως και στην αποβολή της τριχόμπαλας που δημιουργείται κατα τη διάρκεια του “μπάνιου” του κουνελιού!

κουνέλι Καλιφόρνιας

Συνεπώς δεδομένου ότι τα κουνέλια είναι ζώα φυτοφάγα, πρέπει συνεχώς να κινείται το έντερό τους και σε αυτό βοηθάει το χορτάρι που θα πρέπει να καταναλώνουν για την καλή τους υγεία.

Το κουνέλι σου θα πρέπει πάντα να έχει χόρτο, άλλωστε η διατροφή του πρέπει να αποτελείται απο 80% χορτάρι, έτσι ο τρόπος που θα του το προσφέρουμε είναι σημαντικός.

Το κύριο μέλημα όταν επιλέξεις μια ταίστρα για χορτάρι είναι η ποσότητα του χόρτου που μπορεί να κρατήσει. Το κουνέλι σου πρέπει να τρώει κάθε μέρα μια ποσότητα ίση με το μέγεθος του σώματός του και τα κουνέλια φαίνεται να προτιμούν το φρέσκο χόρτο, επομένως χρειάζεσαι μια ταΐστρα που θα κρατήσει περίπου μια ημέρα προμήθειας και να περισέψει και λιγάκι παραπάνω.
Προφανώς, εάν έχεις περισσότερα από ένα λαγουδάκια, θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις τη ποσότητα.

Χρειάζεσαι μια ταΐστρα;
Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ότι πρέπει να έχεις μια ταΐστρα. Είναι απλά ένα βολικό μέρος για να τοποθετήσεις το χόρτο του κουνελιού σου. Το κύριο πλεονέκτημα μιας ταΐστρας είναι η διατήρηση του χόρτου μακριά από το πάτωμα όπου μπορεί να λερωθεί από τα ούρα του κουνελιού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό εάν το κουνέλι σου είναι καλά εκπαιδευμένο, βέβαια σε κανένα κουνέλι δεν αρέσουν τα κατουρημένα χόρτα!

Μιλώντας για την τουαλέτα του και τα δοχεία απορριμμάτων – το κουνέλι προτιμά να τρώει και να κάνει την ανάγκη του, οπότε ένας από τους καλύτερους τρόπους να τρώει χόρτο είναι να έχεις ένα μεγάλο δίσκο, ώστε να μπορεί να κάνει την ανάγκη του στο ένα άκρο και να έχει ένα σωρό χορτάρι στο άλλο άκρο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το χόρτο ως κρεβάτι και να το διασκορπίσεις κάτω στο πάτωμα του κλουβιού.


Το άλλο πλεονέκτημα μιας ταΐστρας χόρτου είναι ότι συγκεντρώνει (σε κάποιο βαθμό) το χόρτο οπότε ελαχιστοποιείται η ακαταστασία, αν και η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το είδος της ταΐστρας και το πόσο ενθουσιώδες είναι το κουνέλι σου όταν τρώει.

Θα βρείς αρκετά σχέδια ταΐστρας που διατίθενται προς πώληση σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων για κουνέλια, αλλά θα πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά, για παράδειγμα, οι  πτυσσόμενες ταΐστρες είναι συχνά πολύ μικρές για να διατηρήσουν την ημερήσια ποσότητα χόρτου.

Μια ταΐστρα τύπου καλαθιού, που στερεώνεται σε μια επίπεδη επιφάνεια, λειτουργεί καλύτερα. Διατίθενται σε μια ποικιλία μεγεθών, έτσι μπορείς να υπολογίσεις πόσο χρειάζεσαι.

Το Amazon Αγγλίας διαθέτει μεγάλη ποικιλία από πανέμορφες ταίστρες για το κουνέλι σου, τις παραγγέλνεις και στις στέλνουν με το ταχυδρομείο.

Μπορείς να την προσαρτήσεις στο τοίχωμα του ξύλινου σπιτιού με βίδες ή να χρησιμοποιήσεις καλώδια για να την προσαρτήσεις στο πλέγμα. Αν τη συνδέσεις σε πλέγμα, αξίζει να προσθέσεις κάτι σταθερό, π.χ. ένα κομμάτι χαρτόνι από πίσω, έτσι ώστε το χόρτο να μην βγαίνει από πίσω.

Εμένα με έχει βολέψει η κρεμαστή μπάλα που τη γεμίζεις με χόρτο (έχω πάρει τη μεγάλη για περισσότερη ποσότητα χόρτου), αν έχεις ένα μεγάλο κουνέλι ή περισσότερα απο ένα προτείνω να πάρεις 2 με 3 κρεμαστές μπάλες ή να πάρεις τις ταΐστρες που στερεώνονται στο πλάι του κλουβιού που παίρνουν αρκετό χορτάρι και τις γεμίζεις και εύκολα!

error: