Κουνέλι Αγκύρας

Κουνέλι Αγκύρας – Angora (Ανγκορά)

Το κουνέλι Αγκύρας είναι μια ποικιλία κουνέλιων που εκτρέφονται για το μακρύ, μαλακό τους τρίχωμα . Το κουνέλι της Αγκύρας είναι ένα από τα παλαιότερα είδη κατοικίδιου κουνελιού, με καταγωγή από την  Άγκυρα της Τουρκίας. Όπου μαζί με την γάτα Αγκύρας και την κατσίκα Αγκύρας είναι τα τρία διάσημα ζώα της χώρας. Τα κουνέλια αυτά ήταν πολύ δημοφιλή κατοικίδια ζώα με γαλλικό ενδιαφέρον στα μέσα του 18ου αιώνα, και εξαπλώθηκαν σταδιακά σε πολλά μέρη της Ευρώπης μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο μέσος χρόνος ζωής του κουνελιού της Αγκύρας μπορεί να φθάσει περίπου τα  7-12 χρόνια, όταν παραμένει σε εσωτερικούς χώρους και έχει την ανάλογη φροντίδα. Το τρίχωμα του είναι φίνο, απαλό και λαμπερό. Η λάμψη είναι εμφανής σε ολόκληρο το σώμα, ακόμα και στο κεφάλι και στα αυτιά, τα οποία δεν είναι και τόσο πολύ μαλλιαρά. Εκτρέφεται κυρίως για το μαλλί του. Η συντήρηση είναι απαιτητική. Το κουνέλι της  Αγκύρας έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, το τρίχωμα του μπερδεύεται εύκολα. Ανεξάρτητα από το είδος της ράτσας, όλα τα κουνέλια Angora πρέπει να παρακολουθούνται για να μην μπερδεύεται το μαλλί και να μην το καταπίνουν διότι επέρχεται μια θανατηφόρα κατάσταση, όταν το πεπτικό σύστημα φράξει από το τρίχωμα.

Τα περισσότερα κουνέλια αυτής της ράτσας είναι ήρεμα και υπάκουα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με προσοχή. Ο καλλωπισμός είναι απαραίτητος για την πρόληψη ενός υγιούς τριχώματος. Αυτά τα κουνέλια θέλουν κούρεμα κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες κατά τη διάρκεια του έτους. Τα κουνέλια Αγκύρας είναι δραστήρια, παιχνιδιάρικα και κοινωνικά. Απολαμβάνουν την προσοχή των ιδιοκτητών τους, καθώς και τη συντροφιά άλλων κουνελιών.

Τους αρέσει να παίζουν με μια πλαστική μπάλα, ένα κουκουνάρι, ένα κομμάτι από μαλακό ξύλο, μια  κάλτσα ή ένα παλιό γάντι.

Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη της ράτσας  που αναγνωρίζονται από την αμερικανική ένωση κτηνοτρόφων κουνελιών (ΑΡΒΑ). Αυτά είναι το  Αγγλικό,  το Γαλλικό, το Γιγάντιο, και το σατέν.κουνέλι αγκύρας

Πηγή

error: