Κουνέλι Νάνος

κουνέλι νάνος

Κουνέλι Νάνος ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους.

Ένα ιδιαίτερα χαριτωμένο ζωάκι που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει πολλές καρδιές είναι το κουνέλι Nάνος. Πολλοί το προτιμούν γιατί είναι πιο μικρό και χρειάζεται μικρότερο χώρο και φαγητό σε σχέση με ένα μεγαλύτερου μεγέθους κουνέλι.

Holland Lop Rabbit
Holland Lop Dwarf Rabbit

Οι πιο δημοφιλείς φυλές νάνων κουνελιών ως κατοικίδια ζώα είναι ο νάνος των Κάτω Χωρών, ο νάνος Πολωνίας/Britannia Petite, ο νάνος Ολλανδίας, ο νάνος Hotot, το Lionhead,  τα μίνι Lop, το Teddy Dwarf και το χνουδωτό κουνέλι του Jersey (Jersey Wooly).

Polish black dwarf rabbit
Polish Dwarf Rabbit

Μέγεθος και βάρος κουνελιού νάνος

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το κουνέλι Nάνος δεν έχει το συνηθισμένο μέγεθος που συναντάμε στα υπόλοιπα οικόσιτα κουνέλια. Το μέγεθός τους είναι μόλις 60 – 80 εκ.: 80 εκ. μήκος και 50 εκ. πλάτος.
Το βάρος των κουνελιών νάνων κυμαίνεται από 800 γρ έως 1,8 κιλά και είναι ανάλογο της φυλής του.

κουνέλι νάνος

Που οφείλεται το μικρό μέγεθος του κουνελιού νάνος

Αυτό που είναι καλό να πούμε είναι ότι τα κουνέλια νάνοι δεν είναι είδος ράτσας.
Το μικρό ανάστημα του κουνελιού Νάνου Ολλανδίας ήταν αρχικά το αποτέλεσμα ενός γονιδίου νάνωσης. Ο κοντός λαιμός και το στρογγυλό του πρόσωπο είναι πρόσθετα χαρακτηριστικά του νανισμού.

Netherland Dwarf Rabbit
Netherland Dwarf Rabbit

Πολλές μικρές φυλές κουνελιών έχουν αυτό γονίδιο, αλλά ο νάνος Πολωνίας και ο νάνος Britannia Petite είναι μεταξύ εκείνων που δεν το έχουν.
Έχουν επιτύχει το μικρό τους μέγεθος μόνο μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής διαδοχικά μικρότερων γενεών (μια διεργασία που ονομάζεται νανισμός).

Το μικρότερο κουνέλι νάνος που έχει καταγραφεί ζύγιζε 375-500γρ!

Jersey Wooly Grey Dwarf Rabbit
Jersey Wooly Dwarf Rabbit

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του κουνελιού νάνος είναι τα πολύ μικρά και κοντά αφτιά του. Αποτελούν καθαρή ένδειξη, για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το συγκεκριμένο είδος κουνελιού, όσο αυτό είναι ακόμα μερικών εβδομάδων.

Πολλοί πωλητές των Pet Shops, έχοντας σαν στόχο να πουλήσουν, θα χαρακτηρίσουν ως «νάνο» κάθε μικρής ηλικίας κουνέλι, προκειμένου να σας πείσουν να το πάρετε. Στο τέλος, καταλήγετε με ένα μεγαλύτερο κουνέλι.

Χαρακτήρας κουνελιού νάνου

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλικό ζώο, τόσο με τους ανθρώπους όσο με τα παιδιά, με την προϋπόθεση ότι η συμπεριφορά σας προς αυτό είναι σωστή και προσεχτική. Ανταποκρίνεται θετικά στην τρυφερότητα και στα χάδια αλλά χρειάζεται αρκετές ώρες ησυχίας αλλά και ελευθερίας.

Όταν μπαίνει στο κλουβί ή στο χώρο που του έχουμε φτιάξει καλό είναι να μην τα ακολουθούμε γιατί εκεί νοιώθουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια.

teddy dwarf rabbit
Teddy Dwarf Rabbit

Όπως συμβαίνει με όλα τα κουνέλια, δεν πρέπει να το κρατάμε από τα αυτιά! Ο σωστός τρόπος είναι να το κρατάμε, με το ένα χέρι, σταθερά πίσω από την ωμοπλάτη, ενώ με το άλλο να το στηρίζουμε από κάτω και να το έχουμε κοντά στο σώμα μας.

Britannia Black Dwarf Rabbit
Britannia Dwarf Rabbit
 
Όπως σε όλα τα είδη κουνελιών, το κουνέλι Νάνος, παρά το μικρό του μέγεθος, χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο μεγάλο κλουβί καθώς και ένα χώρο όπου θα μπορεί να κινείται άνετα και με ασφάλεια ώστε να μπορεί να ασκείται.

Το ιδανικό μήκος του κλουβιού ισούται με 4 φορές τουλάχιστον το μήκος του κουνελιού οταν είναι ξαπλωμένο!

Από τη φύση του, είναι αρκετά ευαίσθητο στους έντονους ήχους και τρομάζει εύκολα. Χρειάζεται καθαρό αέρα και φυσικά θα πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Καθαριότητα

Όπως και τα υπόλοιπα κουνέλια, είναι ιδιαίτερα καθαρό ζωό και πλένεται μόνο του, περισσότερη φροντίδα θέλουν τα κουνέλια με πιο μακρύ τρίχωμα ώστε να μην κάνει κόμπους.

Lionhead Rabbit Brushing Hair
Beardy the Lionhead

Επειδή στο κλουβί δεν έχει τη δυνατότητα να τροχίζει τα νύχια του θα πρέπει συνήθως ανά 6 μήνες, να του τα κόβουμε με ιδιαίτερη προσοχή ή να το πηγαίνουμε στον κτηνίατρο.

Το κλουβί του πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να υπάρχει στο πάτωμα ειδικό υλικό για να απορροφάει τα ούρα του (pellet), καλύτερα να αποφεύγεται το ροκανίδι και η σκόνη για γάτες γιατί μπορεί να φράξει η αναπνευστική οδός τους.

Διατροφή

Η διατροφή του δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα μέλη τους είδους τους: μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονο χόρτο, ειδική ξηρά τροφή και φρέσκο νερό, παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και εγγυάται την καλή υγεία του μικρού μας φίλου. Καλό είναι, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, να του δίνουμε σκληρές τροφές που υπάρχουν στο εμπόριο ώστε να ακονίζει τα δόντια του.

White Dwarf Hotot Rabbit
Dwarf Hotot Rabbit

Ένα από τα μειονεκτήματα που έχουν τα κουνέλια αυτού του μεγέθους, είναι ότι είναι ευπαθή κι ευαίσθητα σε αρρώστιες και τραυματισμούς. Μπορεί το κουνέλι Νάνος να είναι φιλικό προς τα παιδιά αλλά, σε καμιά περίπτωση, δεν ενδείκνυται για κατοικίδιο σε οικογένεια με μικρά παιδιά!

Τα κουνέλια φοβούνται εύκολα και οι έντονες φωνές και κινήσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες για αυτά.

error: